MYRRHA Versneller

MYRRHA01

De 400 m lange lineaire deeltjesversneller (linac) zal protonen naar de reactor sturen met een vermogen van 600 MeV. MYRRHA kiest niet toevallig voor linac-technologie: ze biedt een betere stabiliteit van de protonenbundel vergeleken met cyclotrons.

Dat de betrouwbaarheid van de protonenbundel een essentieel kenmerk is voor MYRRHA, weerspiegelt zich in het ontwerp van de linac. Twee redundante injectoren met een vermogen van 17 MeV voorzien in parallelle redundantie. Het volgende deel van de versneller tot 600 MeV bestaat uit het gekende concept van supergeleidende radiofrequentiemodules die optimaal presteren aan hoog vermogen.

Op het einde van de versneller wordt de protonenbundel van 4 mA in de reactor gevoed, waarbij door spallatie een stroom van snelle neutronen aangemaakt

wordt. Een deel van de protonenbundel kan gelijktijdig gestuurd worden naar de Proton Target Facility en het Fusion Target Station.

De injector wordt op dit ogenblik gebouwd en getest bij het Cyclotron Resource Centre (CRC) bij UCLouvain in Louvain-la-Neuve. De linac wordt uiteindelijk geïnstalleerd op de site van SCK CEN in Mol.